Har du tunna handleder och undrar hur man väljer rätt armbandsur på bästa vis? Speciellt för herrar kan smala handleder vara ett stort problem vid valet av klocka eftersom många modeller är anpassade för större handleder. Men om du bara vet vilka detaljer som gör skillnad blir valet mycket lättare.

Här går jag igenom de viktigaste detaljerna som du måste tänka på i valet av armbandsur när handlederna är tunna. Det finns flera saker som avgör hur en klocka upplevs när den bärs, och den första punkten är något som många sällan tänker på (trots att det är den kanske viktigaste av alla).

Lästips: Skillnaden på armbandsur för herr och dam

Armbandsuret kan på bilden upplevas som för stor för handleden. Foto: anacristina, Unsplash

Så mäter du handledens tjocklek och omkrets

Till att börja med måste du veta handledens omkrets så att du kan ta ett bra köpbeslut när du väljer armbandsur.

Du mäter enkelt själv (men det är enklare med lite hjälp) med ett måttband eller ett snöre.

Öppna handen helt och håll den avslappnat framför dig med handflatan uppåt. Placera måttbandet runt området där klockan ska sitta och läsa av omkretsen.

Klart!

Män med tunna handleder har ofta mellan 16 och 18 centimeter runt om, men det kan skilja stort, så var noga med hur du mäter.

Så väljer du armbandsur för tunna handleder

Seiko armbandsur boetthornen
Bilden visar avståndet mellan skänklarna.

Skänkel till skänkel / Lug to lug

Det absolut viktigaste är avståndet mellan skänklarna, även kallat ”lug to lug”.

Avståndet är normalt viktigare än storleken på boetten, vilket annars är det vanligaste man kollar på storleksmässigt i valet av armbandsur.

Ett för stort avstånd mellan skänklarna gör att armbandsuret både ser för stor ut och sticker utanför handleden, vilket tillsammans med armbandet blir obekvämt.

En stor boett behöver inte nödvändigtvis se dålig ut på en tunn handled. Exempelvis kan 40 millimeter fungera bra om avståndet mellan skänklarna är kort. Samtidigt kan en mindre boett med längre skänkelavstånd vara för stort.

Ett tips: Om du har en handled på 16-17 centimeter i omkrets, eller cirka 6-6,5 tum, bör avståndet mellan skänklarna vara cirka 44-45 millimeter.

Tjockleken

Ju tjockare boetten är, desto mer sticker den ut från handleden. Och om tjockleken är för prominent så kommer klockan att se konstig ut när du bär den.

Om du har en något tunnare handled så bör tjockleken inte överstiga 10-11 millimeter. Du kan givetvis bära klockor som är tjockare än så, men de riskerar att ta över helt och upplevas som överdimensionerade för din handled.

Boetten

Boettens storlek är inte lika viktig att tänka på som tjockleken och avståndet mellan skänklarna.

Du kan bära en klocka med boettstorleken 41 millimeter om resten av klockan är anpassad för din handleds tjocklek, men bäst är om du siktar något mindre än så.

Riktigt tunna handleder uppskattar boettstorlekar kring 36-38 millimeter. Och nej, det är absolut inte ”damstorlekar” på något vis – det finns många armbandsur med design för herrar i de storlekar (även om 40+ millimeter är vanligast).

Kronan, markörer och visare

En detalj som många missar är att kronan, markörerna och visarna har stor betydelse för den som har tunna handleder.

Även om en klocka är fysiskt korrekt i storleken för din handled och sitter helt perfekt så kan överdimensionerade markörer och visare få den att se mycket större ut.

En markant utstickande krona har samma effekt, och dessutom kan de upplevas som obekväm om den inte är dimensionerad för din handled.

Timex Expedition
Läderarmband upplevs som mindre än de av metall. Foto: Allan Rodrigues, Unsplash

Armbandet

Armband av metall upplevs oftast som mer prominenta och dominerande på handleden jämfört med varianter av läder och gummi.

Om du har ett armbandsur med metallarmband kan du ofta få den att upplevas som betydligt mindre bara genom att byta till ett läderarmband.

Viktigt att tänka på är att en del klockor är anpassade för metallarmband med en större och bulkigare design, och därför kan det se konstigt ut om de har något annat.

Formen på handleden spelar roll. Foto: Ave Calvar, Unsplash

Formen på handleden

En viktig detalj är hur din handleded är formad.

En del människor har en något plattare handled medan andra har mer rundade. Och det spelar stor roll i valet av armbandsur.

Är handleden plattare är det lättare att använda större armbandsur medan en rundad handled behöver något mindre modeller.

Lästips: Vattentålighet i klockor – allt om M, ATM & BAR

Klocktyperna

Dressklocka

Utmärkt för smala handleder. Dressklockor är generellt mindre och nättare på handleden än de andra kategorierna, och dessutom passar det utmärkt till lite finare tillställningar där kostym och skjorta är ett måste. Dressklockor drar inte till sig uppmärksamheten likt en dykarklocka, men de som vet kommer att spana in vilken klocka du har på handleden.

Casual klocka

Bra för nätta handleder. En så kallat ”casual” klocka har ett tidlöst utseende men är en fantastisk följeslagare i vardagen för att berätta tiden. Och det är i princip allt. De passar bra till informella tillställningar och blir en del av din personlighet på nolltid – oavsett hur du brukar klä dig. De gör inte mycket väsen av sig och har inget bling eller annat som sticker ut, men de är större än dressklockorna.

Sportklocka

Sämre för tunna handleder. Sportigare klockor karaktäriseras ofta av den klassiska Casio G-Shock serien med tuffare och tåligare armbandsur. De här klockorna är rejäla och tar gärna över helt på handleden med sin bulkiga design. De är inte speciellt väl lämpade för tunna handleder, men du som kan bära dem har en klocka för livet – de går i princip aldrig sönder vad du än gör med dem. Jakt, militär, friluftsliv och extremsporter är nyckelord för den här kategorin.

Pilotklocka

Sämre för tunna handleder. Pilotklockor har typiskt mycket läsbara urtavlor och kan ofta ha rörelser med dual-time funktionalitet. Läsbarhet är viktigast och de stora markörerna och visarna kan göra att pilotklockan ser mer dominant ut på en tunn handled. I många fall påminner pilotklockor om dykarklockor med en stor, markant ring runt boetten vilket ökar tjockleken rejält. Den kanske mest kända pilotklockan är Rolex GMT-Master II. Den börjar på nära 130 000 kronor och är knappast den mest tillgängliga modellen.

Dykarklocka

Sämre för tunna handleder. Dykarklockor är generellt större än många andra modeller med en robust och markant design för hög vattentålighet och mycket godläsbarhet. De här modellerna är anpassade för att fungera optimalt under vatten, men den som har en lite tjockare handled kan absolut använda dem till vardags som en casualklocka. Alla dykarklockor är inte dominanta på handleden, men de flesta tar upp stor yta av förklarliga skäl. Populäraste varianterna idag är sannolikt Seiko 5 Sports med sin låga prislapp.

Motorsportklocka

Sämre för tunna handleder. De flesta klockor som är i denna kategori inkluderar kronograffunktionalitet (även kallad stoppur) och är generellt stora med tydliga drag från motorvärlden. Det finns stora tryckknappar för att starta och stoppa stoppurfunktionen och motsvarande register på urtavlan för att mäta förfluten tid. Två riktiga tungviktare i kategorin är Rolex Daytona och Omega Speedmaster som de kanske mest igenkännliga motorsportklockorna i världen.

Vintageklocka

Utmärkt för smala handleder. Vintageklockor är generellt mindre än moderna modeller eftersom även 36 millimeter ansågs vara stort för herrarmbandsur. Den snygga retrostilen i kombination med mindre storlekar och nätta designval gör vintageklockor perfekta på de flesta handleder, både damer och herrar. De här modellerna används i princip uteslutande med läderarmband av det tunnare slaget och passar perfekt till casual- och finare tillställningar med skjorta.

Categorized in: