Normalt har klockor minst två visare som indikerar tiden, men visste du att det finns armbandsur med bara en visare?

Klockor med bara en visare är inte de populäraste eller vanligaste, men de har ett fint syfte och håller oftast mycket hög kvalitet.

Jag har själv en sådan på min handled just nu, en Slow Round 11, som har tjänat mig väl i flera år. Den är liten och praktisk, håller tiden väl och safirglaset har inte en enda repa trots daglig användning.

Men vad är egentligen grejen med bara en visare? Här går jag igenom fördelar, nackdelar, syfte och hur du läser tidsangivelsen enkelt.

Lästips: Skillnaden på klockglas (safirglas, mineralglas, plastglas)

Därför har klockor bara en visare

Målet är att göra dig som bär klockan mindre benägen att ha stenkoll på tiden.

Eftersom en klocka med bara en visare inte ger en exakt tidsangivelse (vilket också är hela poängen) arbetar du hela tiden med en uppskattning snarare än sekundkontroll.

Med tiden kommer du att lära dig att det inte behövs sekundkontroll och förhoppningsvis få en lugnare tillvaro som inte styrs av stenkoll på tiden.

Det fungerar inte för alla.

Den som behöver exakt tidsangivelse kommer inte att uppskatta en klocka med en visare. Men alla andra som inte har det behovet och kan leva med en ungefärlig visning som slår på en eller några minuter kan lära sig att uppskatta den.

Foto: Slow Watches

Så läser du tiden på en klocka med en visare

Det är inte mycket svårare att se tiden på en klocka med bara en visare än om den har två eller fler.

Den stora skillnaden är att visaren går ett helt varv på en 24-timmarsklocka eller två på en 12-timmarsklocka, till skillnad från klockor med två eller tre visare där de går flera varv per dygn.

Urtavlan visar normalt hela timmar, halvtimmar och kvartsangivelser.

Varje markering är normalt 10 eller 15 minuters rörelser på urtavlan. Utgå från hel timme och räkna sen antalet markeringar för en uppskattning av tiden.

Det är mycket enklare och smidigare än det låter. Med lite användning kommer du att se tiden mycket precist med bara en blick på urtavlan.

Lästips: Vanligaste felet med armbandsur – klockan går fel

Fördelarna med klocka som har en visare

Fördelarna beror helt på om det här är en klocka för dig eller inte.

Den stora fördelen är att du med tiden lär dig att inte behöva den sekundkoll som andra klockor ger. Du lär dig att en uppskattning fungerar bra i de flesta situationer och kan fokusera på annat än tid.

En klocka med en visare är ofta tunnare och lättare än andra, mer avancerade modeller. Min Slow Round 11 är en 40mm-modell med tjocklek på bara 8,25 millimeter och vikten är låga 65 gram.

Nackdelarna med klocka som har en visare

Det finns flera nackdelar som du måste känna till om klockor med en visare.

Den stora nackdelen är så klart att du bara har en visare, och därmed inte får den precisa tidsangivelse som andra klockmodeller ger.

Det finns också en längre inlärningskurva för den här klocktypen. Det tar tid att vänja sig vid upplägget helt enkelt och det passar inte alla.

Varumärken med klockor som har en visare

Det finns inte lika många tillverkare av klockor med bara en visare, men de som finns håller generellt hög kvalitet. Här är några tillverkare som är nämnvärda:

Slow Watches

Slow Watches är ett schweiziskt klockmärke som grundades med en unik filosofi om att uppmuntra människor att leva långsamt och njuta av varje ögonblick. Företaget skapar klockor som bryter med den traditionella uppdelningen av dagen i 12 timmar och istället använder en 24-timmars visning på sina urtavlor. Genom att göra detta betonar de vikten av att ta sig tid och att leva i nuet. Priserna ligger kring 300 euro.

Här är den officiella webbsajten för Slow Watches.

Meistersinger

Meistersinger är en tysk klocktillverkare grundad 2001 av Manfred Brassler. Företaget är känt för sina unika och minimalistiska klockdesigner med endast en timvisare. Inspirerade av historiska tidmätningstraditioner och musik, erbjuder Meistersinger både mekaniska och automatiska klockor. Deras distinkta estetik och höga kvalitet har gjort dem populära bland dem som uppskattar stilrena och unika klockor. priserna ligger kring 2 000 euro och uppåt.

Här är den officiella webbsajten för Meistersinger.

Categorized in: