Om du planerar att köpa en klocka från Seiko är det viktigt att förstå skillnaden mellan varumärkets olika modeller. Det finns en hel uppsjö med klockor från Seiko och priserna börjar på cirka 4 000 kronor – alla med sina olika utseenden och funktioner.

En detalj som du säkert noterat är att det ofta står ”Automatic” eller ”Solar” på urtavlan, och kanske undrar du vad som skiljer modellerna åt. Svaret är riktigt enkelt, men skillnaden för dig som ska bära klockan är stor i längden.

Här är allt du måste veta om Seikos armbandsur som är märkta Automatic och solar.

Seiko Prospex Diver Solar
Seiko Prospex Diver Solar med vattentålig design på 20 ATM. Foto: Seiko

Seiko Automatic

Automatiska klockrörelser drivs genom att dra upp en huvudfjäder. Huvudfjädern lagrar energi och släpper ut den gradvis, vilket driver klockan. Automatiska klockor kallas ibland självvindande eftersom de drar upp sig själva när du rör armen. Automatiska rörelser är mindre precisa än kvartsrörelser, men kräver inte batteribyte.

Seiko Solar

Solcellsdrivna rörelser drivs av ljus. Solceller (miniatyrsolpaneler bakom den genomskinliga urtavlan) omvandlar solljus eller konstgjort ljus till elektrisk energi, som sedan används för att driva klockan. Solrörelser är också precisa och kräver lite underhåll.

Den praktiska skillnaden

Okej, så vi vet att den ena drivs av en fjäder som lagrar energi och den andra av solljus som laddar ett inbyggt batteri. Så långt är det inga konstigheter – men vad är den praktiska skillnaden för dig som använder armbandsuret?

Det är större skillnad än man kan tro på Automatic- och Solar-modellerna. Framför allt är det precisionen i tidsangivelsen och serviceunderhållet som skiljer sig.

Precisionen

Seikos klockor av typen Automatic är inte lika precisa som Solar-modellerna.

Enligt tillverkaren är marginalerna för kalibern 4R36 (som sitter i populära Seiko 5 Sports-serien) hela -35/+45 sekunder per dag. I de flesta fall kan du räkna med -20/+20 sekunder, men det skiljer stort från klocka till klocka.

Ju äldre och mer använd klockan är, desto större är risken att precisionen minskar.

Om du har en Automatic-klocka som går märkbart fel efter att den har vilat under natten ska du kontakta en urmakare som gör en service. Det hjälper klockan att gå rätt igen.

Kostnaden

Eftersom en Automatic-klocka har en huvudfjäder som drar upp och ur sig hela tiden finns ett större slitage på insidan än med en Solar- eller Quartz-klocka.

Anledningen är att de senare har ett inbyggt batteri snarare än en fjäder som drivkraft för klockan. Och det minskar underhållsbehovet.

En Seiko-klocka med Automatic-verk måste underhållas med jämna mellanrum för att behålla sin precision.

Enligt klockbutiken Rydbergs Ur får man räkna med serviceunderhåll ungefär vart femte år på en klocka med kalibern 4R36. Det kan kosta dig uppåt 5 000 kronor i värsta fall, vilket är lika mycket som en helt ny Seiko 5 Sports.

Solar- och Quartz-klockor har med sitt batteri på sin höjd ett batteribyte som behöver utföras.

Läs mer om service på klockor här.

Seiko 5 Sports Automatic srpj85k1
Seiko 5 Sports Automatic med natoband. Foto: Seiko

Att driva klockan

En Automatic-klocka kräver att du använder den regelbundet och att din arm är i rörelse för att den inbyggad fjädern ska dra upp sig.

Det finns en inbyggd så kallad gångreserv på 41 timmar som betyder att klockan kan ligga still en hel natt utan att den bör tappa för mycket i tid. Men du får alltid räkna med att den går några sekunder fel varje dag.

En Solar-klocka kräver någon form av ljus. Lampor inomhus fungerar, men bäst är solljus eftersom det har en bättre effekt. Så den här klockan måste användas med upprullad skjortärm helt enkelt.

Rekommendationen från Seiko är att du laddar din Solar-klocka i dagsljus, annars nära en fluorescerande lampa. För att snabbstarta din Solar-klocka från helt tömt batteri krävs starkt dagsljus eller minst 1000 lux från en lampa.

FAQ

Hur fungerar Seiko Solar?

Klockan använder ett inbyggt, uppladdningsbart batteri och ljus för att driva verket.

Hur fungerar Seiko Automatic?

Klockan använder en fjäder som dras upp med armens rörelser för att driva verket.

Categorized in:

Tagged in: