När du köper en klocka är det viktigt att förstå vad den angivna vattentåligheten faktiskt betyder. Att det står ”50 m” betyder exempelvis inte att du kan dyka ner till det djupet.
Om du inte vet vad din klocka faktiskt klarar är risken att ditt dyra armbandsur drabbas av vattenskador som kan kosta tusenlappar hos en urmakare att fixa. Här tipsar vi om allt du måste veta om klockor och vattentålighet.
Innehåll
Märkningen på klockan lurar användaren
Det första du måste veta är att den angivna siffran på urtavlan eller baksidan av klockan inte är djupet som klockan kan användas på.
Siffran är en indikation på hur högt, statiskt vattentryck som klockan bör klara vid angivet djup. Eller, om du ställer en pelare med vatten som är X meter hög ovanpå klockan så ska den klara det utan att läcka in vatten.
Det är baserat på laboratorietester och går inte att applicera rakt av på vanlig användning.
Från 100 m eller 10 ATM/BAR kan du använda klockan för kortare simning medan 200 m eller 20 ATM/BAR indikerar att klockan fungerar för dykning på kortare djup.
Lästips: Vanligaste felet med armbandsur – klockan går fel (och vatten som läcker in)
Visste du att?
En så kallad dykarklocka är inte nödvändigtvis anpassad för djupdykning. Istället är det designen som avses med en stor, yttre ring och speciella markeringar som används vid dykning.
Vattentåligheten regleras av ISO- och DIN-standarder
För att kunna ange en vattentålighet på klockan måste tillverkaren säkerställa att varje enskild modell möter kraven för ISO 2281 och DIN 8310 som rör vattentålighet.
Vad betyder vattentålighet enligt 30 m, 50 m 100 m och 200 m?
- 30 m (3 ATM/BAR) innebär att klockan tål lättare stänk och regn.
- 50 m (5 ATM/BAR) betyder att klockan klarar simning.
- 100 m (10 ATM/BAR) innebär att klockan tål simning, snorkling, segling, vattensporter.
- 200 m (20 ATM/BAR) betyder att klockan klarar av tubdykning.
Vad betyder M, ATM och BAR?
- M = antal meter under vattenytan
- ATM = antalet atmosfärer som klockan klarar
- BAR = samma som ATM
Viktigt att du trycktestar din klocka
Om du har ett armbandsur som ska vara vattentåligt är det viktigt att du trycktestar den med jämna mellanrum. Allra minst varje gång batteriet byts om du har ett kvartsur eller när du byter glaset.
När du lämnar in din klocka för service, exempelvis var tredje eller femte år beroende på märke och modell, bör den kontrolleras för täthet. Alla serviceverkstäder ska ha med det i arbetsspecifikationen.
Anledningen är att det sitter tätningsringar runt glaset och baksidan som håller vätan utan. När man bryter den tätningen går ringarna sönder och de måste ersättas.
Även om du aldrig har haft din klocka på service så gäller det att vara försiktig. Slitage och ålder gör att tätningen försämras med åren. Därför kan en klocka vars glas eller baksida aldrig har plockats av läcka in vatten ändå.
FAQ
Vad betyder 30 m / 3 ATM / 3 BAR?
Att klockan tål vattenstänk och regn.
Vad betyder 50 m / 5 ATM / 5 BAR?
Att klockan kan användas i regn och för simning.
Vad betyder 100 m / 10 ATM / 10 BAR?
Att klockan kan användas för simning och vattensporter.
Vad betyder 200 m / 20 ATM / 20 BAR?
Att klockan kan användas för simning och tubdykning.
Hur ofta ska klockan trycktestas?
Gärna varje gång du har klockan på service eller minst var tredje till femte år. Alternativt varje gång du byter batteri (om det är ett kvartsur) eller glaset på klockan.