Du har kanske sett att många armbandsur har små juveler som en del av urverket. Man skulle kunna tro att de bara är där för att öka värdet och som blingfaktor, men de har faktiskt en mycket viktig roll.

Därför används juveler i klockor

Juveler används i klockor för att minimera friktionen och öka rörligheten på alla rörliga delar.

Det gör att noggrannheten ökar och risken för slitage minskar. Ju fler juveler desto bättre kvalitet kan man säga.

Den enklaste liknelsen vi kan göra är att juveler i klockor fungerar precis som ett kullager.

Lästips: Hur ska en klocka sitta på handleden?

Inte riktiga juveler

Även om man ofta säger att det är rubiner som sitter i klockor (vilket även indikeras av färgen) så är det inte fallet. En riktig rubin skulle göra alla klockor alltför dyra och det finns ingen anledning till att använda den äkta varan.

Istället används kemiskt tillverkade rubiner som tillverkas på exakt samma sätt som safirglas till klockglaset. Det kan även vara safirglas istället och då används en blå färg. Effekten är helt identisk oavsett.

Syntetiska juveler kan vara snygga i öppna armbandsur. Foto: Gilles De Muynck, Unsplash

Så många juveler ska klockan ha

En klocka som har en bra mängd juveler ståtar med 17 stycken eller fler. Upp till 21 juveler går att hitta i en del klockor, men merparten ligger något under den siffran.

Det är inte helt tydligt hos alla modeller hur många juveler de använder. Inte heller är det en siffra som är helt avgörande för hur bra eller dålig klockan är.

Viktigast att se till helheten och väga in alla aspekter när du väljer din nästa klocka – antalet juveler ska inte vara den avgörande faktorn.

Skillnaden på juveler inuti och utanpå klockan

Juvelerna som sitter inuti klockan har en funktion som hjälper urverket att fungera optimalt. De är inte placerade där för att det ska se bra ut, utan för att det minimerar risken för slitage och minskar behovet av service.

De som däremot sitter utanpå klockan har en rent visuellt funktion. Här pratar vi istället riktiga juveler och ädelstenar av olika slag som ska vara fina att kolla på. De hjälper inte klockan att fungera optimalt på samma sätt som de inre.

Lästips: Välj rätt storlek på din klocka (klockstorlek)

Ett undantag: Det finns klockmodeller som är så kallat öppna med synligt urverk, antingen på framsidan eller på baksidan. I de fallen har så klart även syntetiska rubiner och safirer en visuell effekt som kan vara positiv för betraktaren.

FAQ

Varför finns juveler i klockor?

Juveler i klockor används som kullager för de små och känsliga delarna som rör sig. De minskar risken för slitage och onödigt snabba reparationer.

Är det riktiga juveler inuti klockan?

Nej, det sitter syntetiska juveler av typen rubin och safir inuti klockan, däremot inte riktiga ädelstenar.

Hur många juveler finns inuti klockor?

Normalt brukar man säga att en bra klocka har 17-18 juveler, men det finns modeller med uppåt 21 eller fler. Utanpå klockan kan det så klart finnas hundratals riktiga ädelstenar.

Categorized in: