Funderar du på att skaffa en Casio Vintage AQ-230A? Jag har köpt en och har den på handleden när jag skriver det här – och jag har några funderingar kring klockmodellen som du kanske vill veta innan den hamnar på just din handled.

Det här är inte en fullskalig recension. En sådan kommer kanske senare. Däremot får du några enkla tankar som jag gärna vill dela med mig till andra som är intresserade av klockan. Som att plastglaset visserligen ser bra ut, men repar mycket lätt.

Här är mina tankar om Casio Vintage AQ-230A. Har du frågor eller egna tankar om modellen som du vill dela kan du skicka ett meddelande här.

Boetten är tillverkad av harts

Den här klockan ser ut att vara helt i metall, men låt dig inte luras av utseendet. Boetten är av harts, vilket är ett hårt plastmaterial.

Det betyder att klockan är mycket lätt på handleden, men knappast lika stöttålig som andra klockor av metall eller titan.

Framför allt Casio använder syntetisk harts i många av sina klockor. Det är inte nödvändigtvis ett dåligt material. Känsla av kvalitet kan du dock inte räkna med.

Glaset av akryl repar lätt

Casio Vintage AQ-230A har ett krosståligt akrylglas. Det står emot stötar och slag riktigt väl, så du behöver inte vara rädd föra att stöta i något.

Åtminstone inte på samma vis som att du aldrig bör slå i ett safirglas. Men! Akrylglas är det minst reptåliga alternativet för en klocka, och om du använder det här armbandsuret ofta får du räkna med många små repor med tiden.

Fördelen med akrylglas är att du kan polera bort de värsta, ytliga reporna. Dock får du snällt leva med att din klocka bli oanvändbart repig med tiden.

Läs allt om olika klockglas här.

Liten klocka för tunna handleder

Storleken på den här klockan är jämförelsevis liten och passar framför allt dig som har tunna handleder.

Måtten på boetten är 29,5 x 29,7 millimeter. Lug till lug är måttet föredömliga 38 millimeter. Och tjockleken är försvinnande tunna 8,4 millimeter om man mäter vid glaset eller 7,8 millimeter om det bara är boetten.

Glaset sticker alltså upp med 0,6 millimeter. Det är inte dåligt utan ger lite karaktär till klockan.

Armbandet passar också utmärkt för tunna handleder. Min handled är cirka 16 centimeter eller 6 tum. Och armbandet av stål sitter perfekt.

Batteritid på bara två år

Du har kanske hört att Casio-klockor har lång batteritid. Den otroligt populära modellen F-91W har runt sju års batteritid och det finns exemplar som hållt i extrema tio år.

Casio Vintage AQ-230A har betydligt kortare än så. Hoppas på två år med ett färskt batteri, bli glad om du når tre år.

Räkna med kortare tid än så om du precis köpt klockan – den har nämligen ett batteri som är aktivt direkt ur lådan. Det finns ingen flärp att dra ur som gör att batteriet får kontakt, din Vintage AQ-230A tickar på redan när du får den.

Ingen belysning överhuvudtaget

Det största bekymret med Vintage AQ-230A är att det inte finns någon belysning. Varken till den analoga eller digitala delen. Inte heller finns någon luma som lyser upp i mörkret. Det betyder helt enkelt att du får svårt att se tid och datum. Om du kan klara dig utan att kunna kolla tiden när det är dåliga ljusförhållanden så är klockan helt okej – om inte, hitta en annan klocka.

Priset

Köp inte den här klockan till det rekommenderade priset på 798 kronor som tillverkaren Casio har.

Jag gjorde misstaget att köpa min Vintage AQ-230A hos Stjärnurmakarna för just det priset. Hade jag gått till Klockmagasinet istället hade priset varit 593 kronor – hela 26 procent billigare och dessutom fraktfritt!

Amazon har dessutom den här modellen för bara 519 kronor när jag granskar priserna. Det är hela 35 procent billigare än hos Stjärnurmakarna. Jag hade kunnat spara 279 kronor på klockan om jag använt Prisjakt för att jämföra priserna.

Se lägsta pris på Casio Vintage AQ-230A här.

Categorized in:

Tagged in: