En viktig detalj med armbandsur är klockglaset. Det är den mest utsatta delen på din klocka och det är lätt att tro alla glas är identiska. Men så är givetvis inte fallet. Det är stor skillnad på de olika glastyperna.
Här får du en enkel och praktisk genomgång av de olika glastyperna. Vilka egenskaper du ska kolla efter, hur de står sig mot repor och vad som är bäst i längden för din klocka. Och priset så klart.
Lästips: Vanligaste felet med armbandsur – klockan går fel (och repigt glas)
Innehåll
De olika glastyperna i klockor
Safirglas
Det mest åtråvärda glaset i en klocka är safirglas. Det är ett extremt hårt och reptåligt glas som når 9 av 10 på Mohs hårdhetsskala, eller 2 300 till 2 700 HV. Det är alltså extremt hårt och står emot nästan alla material som kan tänkas repa glaset.
Safirglas är ett syntetiskt material som framställs på kemisk väg. Det är alltså inte riktig safir (ädelstenen), men har samma hårdhetsgrad som den äkta varan. Glaset har däremot inte den starka, blåaktiga färgen.
Eftersom safirglas är ett mer reflektivt glas än exempelvis mineralglas appliceras ofta ett antireflexlager ovanpå glaset. När det uppstår repor på klockglaset är det normalt det här lagret som är repat, inte själva safirglaset.
Safirglas heter ”sapphire glass” alternativt ”sapphire crystal” på engelska.
Egenskaper:
- Extremt hårt (9 av 10 på Mohs hårdhetsskala)
- Kostar mer att byta än andra glastyper
- Går inte att polera för att ta bort repor
- Ökar priset på klockan
Du hittar armbandsur med safirglas på Prisjakt här.
Visste du att?
Safirglas är ett syntetiskt material som tillverkas genom att kristallisera ren aluminiumoxid. Processen sker i extremt höga temperaturer. När aluminiumoxiden hettas upp bildas en hård massa som skärs ut i bitar med en diamantsåg. Bitarna kan därefter formas och putsas för att bli safirglas för klockor.
Härdat mineralglas
Härdat mineralglas är reptåligt och starkt med en hårdhetsgrad på 800 HV. Det är ett mineralglas som hettats upp under tillverkningen för att sedan snabbt kylas ner igen. Det skapar spänningar i glaset som gör det mycket reptåligt.
Det här materialet är inte fullt lika motståndskraftigt mot repor som safirglas, men är något billigare och kostar inte lika mycket att ersätta.
Vissa klockmodeller använder härdat mineralglas med ett tunt lager safirglas ovanpå. Det ger inte lika tåligt klockglas som ren safirglas, men det ökar chansen att du slipper repor när olyckan är framme.
Härdat mineralglas heter ”tempered mineral glass” på engelska.
Egenskaper:
- Hårt och tåligt mot repor
- Billigare än safirglas
- Går inte att polera för att ta bort repor
- Krossas inte lika lätt som safirglas
Du hittar armbandsur med mineralglas på Prisjakt här.
Visste du att?
Härdat mineralglas kallas ibland för Hardlex. Det är en variant utvecklad av Seiko för deras klockor. Hardlex skapas av barium och kisel för en tålig komposition som står emot stötar bättre än vanligt, härdat mineralglas.
Mineralglas
Det är inte speciellt vanligt med mineralglas i moderna armbandsur. Anledningen är att mineralglas inte är speciellt reptåligt och klarar inte stötar lika bra som härdat mineralglas. Det är helt enkelt ett föråldrat material som du inte bör ha i din klocka.
Mineralglass heter ”mineral glass” på engelska.
Egenskaper:
- Billigt att tillverka och byta
- Är inte lika reptåligt som härdat mineralglas
- Går sönder enklare vid slag och stötar
Plastglas / akrylplast
Plastglas kallas även för akrylplast eller plexiglas, och är tillverkat av ett material som heter polymetylmetakrylat. I vissa fall kan plastglas gå under andra namn som ”Hesalite” och ”Perspex”, men i grunden är det exakt samma material.
Akrylplast är extremt billigt och används normalt bara i de billigaste klockmodellerna. Plastmaterialet är inte lika tåligt mot repor som härdat mineralglas och safirglas, men spricker inte heller lika illa vid en motstötning.
En fördel med plastglas är att mindre repor ofta kan putsas bort av en urmakare (eller av dig själv om du är lite händig).
Plastglas heter ”acrylic crystals” alternativt ”acrylic glass” på engelska.
Egenskaper:
- Billigt material
- Lättast att repa, men går att putsa
- Stöttåligt material
- Hårdhetsgrad på 500 HV
Du hittar armbandsur med plastglas på Prisjakt här.
Så ser du skillnaden på glastyperna
Det är inte helt lätt att se skillnaden på safirglas, mineralglas och plastglas om man inte vet vad som skiljer dem åt.
Om du köper ett armbandsur från en bra återförsäljare finns alltid tillförlitlig information om vilket glas som klockorna använder. På begagnatmarknaden däremot kan det vara lite knepigare.
Så här kontrollerar du vilket glas som din klocka använder (om det är originalglaset som används).
- Kolla den tillhörande specifikationen för klockan – där står vilken typ av glas som används.
- Kontrollera modellnumret på klockan och gör en slagning hos tillverkaren.
Du kan även lägga klockans glas mot kinden – akrylplast ger en varmare känsla medan mineral- och safirglas ska vara kall.
Om du har tillgång till vatten kan du testa ett litet droppknep:
- Placera en droppe vatten mitt på glaset.
- Om droppen flyter ut och sprids är det troligtvis mineralglas, om den stannar som en droppe är det safirglas.
Du kan även göra ett ljudtest:
- Knacka din fingernagel mot glaset
- Får du ett solitt ljud som är doft är glaset ett safirglas. Är ljudet en högre ton är det troligtvis ett mineralglas.
Är du osäker och absolut måste veta kan du gå till en klockbutik eller prata med en urmakare som kontrollerar glaset åt dig.
Platt versus kurvat glas
Det är vanligast att armbandsur har platt glas, men det finns många modeller som har ett mer kurvat glas, både härdat mineralglas och safirglas.
Det finns flera fördelar med att ha en klocka där glaset är kurvat:
- Tydligare urtavla när dykarklockan är under vatten
- Tåligare mot slag och stötar vid direkta träffar
- Kurvat glas reflekterar inte ljus lika mycket
- Mindre repor syns inte lika tydligt på glaset
Eftersom kurvat glas distribuerar stötar över ett mycket större område är risken mindre att det uppstår sprickor.
En subjektiv bedömning är att kurvat glas är mycket snyggare på armbandsur. Det är åtminstone vad många tycker, men det är så klart inte för alla.
FAQ
Är klockor med safirglas dyrare än om de har mineralglas eller plastglas?
Safirglas är ett dyrare material än både mineralglas och plastglas, men det betyder inte att klockorna är dyrare. Du hittar safirglas i riktigt billiga armbandsur medan mineralglas återfinns i ruskigt dyra klockmodeler. Det beror helt på märke och modell.
Vilket glas är bäst i klockor?
Safirglas är det bästa glaset ur ett hållbarhetsperspektiv enligt många. Safirglas är tåligare mot repor än både mineralglas och plastglas. Mineralglas och plastglas står sig bättre mot stötar och spricker inte lika lätt.
Går det att byta glas på en klocka själv?
Rent tekniskt är det möjligt, men bäst är att lämna in armbandsuret för reparation hos en urmakare. Då får du ett garanterat bra glas, garanti på arbetet och om det är en vattentålig klocka utförs ett täthetstest som säkerställer att det inte läcker in vatten.s