Visste du att ditt analoga armbandsur förr eller senare måste lämnas in på service? Precis som med en bil finns serviceintervall som säger ungefär när du måste lämna in din klocka. Beroende på märke och modell så kan det vara allt mellan tre år till tio år.

Hur vet jag att armbandsuret måste på service?

En klocka är ett känsligt instrument som kräver regelbunden underhåll för att säkerställa att den håller tiden exakt och förblir i toppskick. Det finns flera tydliga tecken på att din klocka kan behöva service, inklusive:

  • Din klocka går för fort eller för sakta
  • Sekundvisaren hoppar över flera sekunder
  • Kondens under klockglaset
  • Du kan höra ett skramlande ljud i boetten
  • Visarna eller urtavlan verkar lösa
  • Armbandsuret luktar dålgit

Tänk på att alla armbandsur har en viss felmarginal för hur snabbt eller långsamt den får gå. En del modeller är +/- 15 sekunder varje dag medan andra får gå upp till en minut fel varje dag. Kolla vad som gäller för just ditt armbandsur.

Lästips: Välj rätt storlek på din klocka (klockstorlek)

Breitling armbandsur
Foto: Bence Balla-Schottner, Unsplash

Så lagas ditt armbandsur på en service

Exakt hur just din klocka fixas på en service beror på flera faktorer.

1. Demontering av boett och urverk

En klockservice börjar med att boetten och urverket tas isär för att diagnostisera eventuella nödvändiga åtgärder.

När klockan är demonterad inspekterar serviceverkstaden klockans yttre efter repor eller skador på boetten eller glaset. Kronan och tryckknapparna kontrolleras också för att säkerställa att de fungerar korrekt. Varje komponent inuti klockan kontrolleras också för tecken på slitage eller skador för att identifiera delar som kan behöva bytas ut.

Efter att urmakaren har granskat ditt armbandsur blir du normalt kontaktad med ett kostnadsförslag. Du kan välja att acceptera förslaget och få en full service, alternativt få din klocka återskickad om det exmpelvis blir för dyrt.

2. Ersättning av slitna eller skadade delar

Under en klockservice är det vanligt att vissa delar behöver bytas ut. Med tiden kan olika klockkomponenter slitas ut eller skadas, som huvudfjädern, balanshjulet eller kronan.

När du servar din klocka är det viktigt att klargöra om äkta reservdelar används, eftersom de är specifikt utformade för varje klockmodell av tillverkaren, vilket innebär att de passar perfekt och fungerar som avsett.

Det här gäller inte batterier eftersom de är tillverkade av en tredje part. Säkerställ att du får ett kvalitetsbatteri med lång hållbarhet!

Även om imitationdelar kan se liknande ut som äkta delar, är de ofta tillverkade av material av lägre kvalitet eller har brister i tillverkningsprocessen som gör dem svåra att passa korrekt och kan leda till ytterligare problem.

3. Ultraljudsrengöring

Efter att diagnosen har gjorts och det har fastställts vilka reservdelar som behövs, placeras de återstående klockdelarna i en specialiserad ultraljudsrengörare med en mild rengöringslösning.

Ultraljudsrengöraren genererar högfrekventa ljudvågor som får rengöringslösningen att vibrera snabbt. Detta skapar miljontals små bubblor som imploderar vid kontakt med klockkomponenterna, vilket varsamt lyfter bort smuts och smuts från ytan.

Du måste inte lämna in ditt armbandsur för en komplett service om du bara vill ultraljudsrengöra den. Många klockbutiker erbjuder ultraljudsrengöring, trycktest och batteribyte för några hundralappar.

4. Oljning av komponenter

Efter att de olika komponenterna har rengjorts med ultraljud, tas allt överskottsvatten bort, och urmakaren applicerar noggrant specialiserade oljor på varje komponent med precisa verktyg och tekniker. Typen och mängden olja som används beror på de specifika kraven för varje element och tillverkarens rekommendationer.

Till exempel kräver områden med hög friktion som ankargången och ankarets gaffel tyngre olja än områden med låg friktion som balanshjulet. Överoljning kan orsaka problem liknande underoljning, så det är viktigt att få det rätt.

När alla komponenter har smörjts, monteras de om.

5. Återmontering av klockan

Efter att klockan har demonterats och varje komponent har rengjorts och återsmörjts är det dags att sätta ihop allt igen.

Urmakaren justerar noggrant kugghjulen, fjädrarna och andra smådelar korrekt för att säkerställa att klockan fungerar korrekt.

Det är viktigt att den här delen görs av en urmakare med erfarenhet. Varje feljustering eller misstag kan leda till problem som otillförlitlig tidhållning eller totalt fel på klockan.

Förutom att montera urverket måste urmakaren också fästa eventuella externa komponenter, som urtavlan, visarna och kronan.

6. Vattentäthets- och trycktester

Om armbandsuret är klassificerad för en viss vattentålighet kommer serviceverkstaden utföra ett trycktest.

Trycktestning av en klocka är avgörande för att bestämma dess vattentäthetskapacitet. Under processen placeras klockan inuti en specialiserad tryckkammare och utsätts för simulerade undervattensförhållanden.

Kammaren trycksätts sedan till en nivå som överstiger klockans djupklassificering. Om inga problem upptäcks, kommer klockan att klara testet och certifieras som vattentät upp till sin angivna djupklassificering.

Ytterligare reparationer eller underhåll kan dock krävas om klockan har några problem under testningen.

7. Klockpolering

Eventuella chips eller repor poleras bort. Om det inte är möjligt kan en buckla fyllas i med lämplig metalltyp med en laserlödare innan den poleras och återpoleras.

Det kan också vara nödvändigt att byta ut komponenter som är skadade bortom reparation, som en länk på ett armband eller kronan. Det ökar kostnaden markant för din service.

Klockpolering kan vara en känslig process som kräver skicklighet och erfarenhet för att uppnå optimala resultat. Dessutom kan materialen som behövs för att polera en klocka variera beroende på typen av metall och finish.

Slutligen, när din klocka har polerats, testas den igen för noggrannhet.

Oris armbandsur
Foto: Joe Hepburn, Unsplash

Kostnaden för service av armbandsur

Den exakta kostnaden bestäms alltid av serviceverkstaden efter en kontroll av funktionalitet och servicebehov. Du kan få ett ungefärligt kostnadsförslag redan innan du lämnar in din klocka, exempelvis om du går via butiken där den köptes. Men exakt kostnad får du efter inlämning.

Räkna med att betala ungefär 1 000 kronor per år för en standardservice av ditt armbandsur.

Ett enkelt tätningstest kan kosta dig runt 800 kronor medan en fullservice i värsta fall går på 5 000 kronor till 20 000 kronor beroende på märke och modell. En Rolex kommer alltid att kosta betydligt mer än en billigare Seiko-modell (som ändå kan kosta dig uppåt 5 000 kronor per service!).

Batteribyte – gör det själv billigare

Om du har ett armbandsur som använder batteri kan du byta det själv för en minimal kostnad. Det förutsätter att din klocka är gjord för byte av batteri i hemmet. Modeller som är mer avancerade och som kräver specialistverktyg bör alltid lämnas in hos en urmakare eller auktoriserad serviceverkstad.

Jag provade att byta batteri i min Slow Round 11 och det tog inte mer än två minuter. Kostnaden? 39 kronor för batteriet. Som jämförelse vill Ur&Penn ha 199 kronor som lägst för samma arbete.

Viktigt att tänka på om batteribyte: När du öppnar baksidan på ditt armbandsur bryts förseglingen som skyddar mot väta. Det betyder att vattentåligheten inte längre kan säkerställas. Vill du vara säker på att exempelvis din dykarklocka faktiskt klara ner till 100 meters djup som utlovas måste du lämna in den för trycktest i samband med batteribyte.

Då ska du INTE göra en service

Det kan bli mycket dyrt när verkstaden gör en fullservice på ditt armbandsur. Att lämna in exempelvis en Seiko 5 Sports Automatic kan kosta uppåt 5 000 kronor med fraktkostnad, tidsåtgång och reservdelar inräknat.

Problemet? Just den modellen kostar bara 4 000 kronor. Det är alltså dyrare att göra en service jämfört med att bara köpa en ny klocka.

I det fallet kan du begära att verkstaden inte gör en fullservice, utan istället lyfter ut hela urverket och ersätter det med ett nytt. Seiko 5 Sports Automatic har ett urverk som kallas 4R36 och det kostar ungefär 500 till 1 000 konor.

FAQ

Vad kostar en service på armbandsur?

Det beror till stor del på klockans märke och modell, om du går till en auktoriserad verkstad och hur många delar som behöver bytas. Räkna med 1 000 till 5 000 kronor för en Seiko eller motsvarande, och upp till 20 000 kronor för en Rolex eller motsvarande.

Hur ofta ska ett armbandsur vara på service?

Det beror på vilken modell du har. Kolla med tillverkaren vad som gäller för just ditt armbandsur. Räkna med femårsintervaller för de flesta modeller, i vissa fall längre än så. Automatiska armbandsur har kortare serviceintervall än solar- och batteridrivna modeller.

Hur görs service på armbandsur?

Det ingår flera steg när din klocka är på service. Exakt vad som görs beror på flera faktorer, bland annat vilken klockmodell det är och hur länge sedan den var på service sist. Räkna med att service verkstaden trycktestar, rengör, oljar och ersätter slitna delar.

Categorized in: