Det finns alltid en risk att du skadar det ömtåliga glaset på din klocka. När det händer kan glaset behöva ersättas helt av en urmakare. Och det är viktigt att du inte väntar för länge med en reparation.

Om glaset på ditt armbandsur går sönder

Det är mycket viktigt att du omedelbart stoppar visarna från att röra sig när glaset går sönder. Det gäller oavsett om det är en större spricka eller om glaset är helt krossat.

Anledningen är att visarna sitter på en mycket känslig, mekanisk del i klockan som enkelt går sönder. Om det är ett oväntat motstånd, exempelvis från glas som ligger i vägen, kan interna delar gå sönder.

Du bör också hindra smuts och väta från att tränga in via sprickan eller det krossade glaset. Täck över urtavlan med en mjuk, luddfri trasa eller liknande för att minimera risken för att något tränger in i klockan.

Kondens innanför glaset kan vara skadat glas

Normalt ska det inte uppstå kondens på insidan av glaset på din klocka. Alternativt kan vatten ha trängt in via kronan eller baksidan om tätningarna är dåliga.

Om du märker att det bildas kondens i form av små droppar är det viktigt att sluta använda klockan nära väta.

Kontakta en serviceverkstad som kan öppna och torka ur ditt armbandsur innan de reparerar skadan som släpper in vatten.

Innan du lämnar in klockan kan du göra följande för att minimera risken för vattenskador:

 1. Placera klockan invid en lampa vars ljuskälla (ej LED) får vara nära klockans öppna del i några timmar. Värmen hjälper att dunsta vattnet.
 2. Använd klockan som vanligt (med försiktighet) då värmen från handleden hjälper med att dra ur vattnet från urverket.
 3. Blås försiktigt med en hårtork i några minuter över baksidan på klockan. Tänk på att inte gå för nära och att inte använda högsta värmeinställningen.

Kom ihåg: Även om vattnet ser ut att försvinna är risken stor att kondensen kommer tillbaka om det är en skada. Har du ett dykarur kan du räkna med att klockan behöver lämnas in på service.

Citizen armbandsur
Krossat glas kan förstöra de känsliga komponenterna i klockan. Foto: Csaba Bakos, Unsplash

Lämna in klockan för service och reparation

Räkna med att reparationen av glaset inte täcks av garantin (om du har sådan på klockan). Att byta glaset är inte det dyraste som kan fixas på ett armbandsur, men det är inte heller gratis.

Den exakta kostnaden får du normalt efter att en urmakare har undersökt skadan. Anledningen till att det är svårt att ge en uppskattning i förväg är att flera faktorer spelar roll vid ett kostnadsförslag:

 • Måste hela glaset ersättas eller går det att reparera
 • Har urverket med visarna skadats
 • Har det trängt in vatten så att interna delar är vattenskadade
 • Vilken typ av glas använder klockan

Safirglas är alltid dyrare än mineralglas. Hur monteringen av glaset sker har också betydelse för priset. Har du en Breitling eller Seiko? Märket och vilken serviceverkstad som används påverkar priset.

Pris för att byta trasigt klockglas

Vad kostar då ett glasbyte? Räkna med att behöva betala runt 750 kronor till 2 000 kronor för en vanlig, analog klocka.

Här är några exempel på priser från olika serviceverkstäder och urmakare i Sverige:

 • Klockmaster Stockholm: Byte av mineralglas inklusive batteri och glaspackning kostar 750 kronor (prislista)
 • Amiralens Klockservice: Byte av glas kostar från cirka 380 kronor (prislista)

Tänk på att alltid begära att du får ett kostnadsförslag innan en reparation utförs. Helst ska du begära kostnadsförslaget via mejl och se till att du får svar skriftligt.

Att laga trasigt glas på klockan själv

Det är inte rekommenderat att du försöker laga det trasiga glaset själv – om du inte är mycket händig och har erfarenhet sen tidigare. Det finns flera risker med ett glasbyte:

 • Svårt eller omöjligt att hitta originaldelar för dyrare märkesklockor som Rolex, Omega och Breitling
 • Du får ingen garanti på arbetet som hos en auktoriserad serviceverkstad
 • Inga garantier att arbetet blir korrekt utfört vilket kan leda till framtida problem

Det finns guider för hur man byter ett trasigt glas själv. Med lite hjälp från Google eller Reddit hittar du säkert ett bra tillvägagångssätt, men tänk på att det är stora risker med att göra det själv.

Repor kan ibland fixas

Om du har en klocka med ett glas som har repor av det ytligare slaget, men inte några djupare sådana eller faktiska sprickor – då kan det ibland poleras och fixas utan att hela glaset måste bytas.

Huruvida det går att polera bort eller minimera reporna utan ett glasbyte beror på flera saker, bland annat hur många och djupa de är, samt vilket typ av glas som din klocka har.

Extremt hårt glas som safirglas går inte att polera medan enklare mineralglas ibland går att piffa till lite med hjälp av en urmakare. Alternativt kan du fixa det billigare själv genom att köpa en tub med ”Polywatch Lens Polishing Cream”.

Med ”Polywatch Lens Polishing Cream” kan du eventuell lösa de enklaste och finaste reporna på mjukare glas. Exempel på det är plast, akryl, plexi eller hesalitglas. Andra och hårdare former av klockglas behöver professionell hjälp eller ett glasbyte.

FAQ

Vad kostar glasbyte på klocka?

Räkna med upp till 2 000 kronor beroende på märke, modell och typ av glas i klockan.

Kan jag fixa repor i glaset på klocka?

Det beror på vilket glas det är och hur djupa reporna är. Hårdare glas som safirglas går inte att putsa själv, på sin höjd kan du ta bort eventuell antireflexbehandling och hoppas att reporna inte sitter i glaset. Mjukare klockglas av exempelvis plastmaterial kan ibland fixas till med polermedel för klockglas.

Kan jag laga trasigt glas i klockan själv?

Det beror helt på märke och modell, samt hur kunnig du är. Normalt ska du aldrig försöka byta glaset själv. Lämna in till en urmakare så får du hjälp och garanti på arbetet.

Categorized in: