Det absolut vanligaste felet med armbandsur är att de visar fel tid, antingen på grund av batteriproblem eller att en fjäder har blivit magnetiserad. Många moderna kvartsur drivs av batterier, och när dessa batterier töms eller blir gamla, slutar uret att fungera korrekt. Detta är ett enkelt problem att åtgärda genom att byta ut batteriet.

Dåligt batteri eller slitna delar är oftast orsaken

Innan batteriet är helt tomt brukar man notera att klockan går långsammare än vanligt.

Det är normalt att armbandsur har en viss felmarginal på ett antal sekunder och upp till en hel minut per dag. Men när batteriet börjar ta slut kan det bli märkbart med flera minuter per dag, och då är det dags att kontrollera om batteriet är på väg att ta slut.

Om ditt armbandsur istället är automatiskt eller manuellt blir det genast lite värre. I det fallet kan du behöva lämna in din klocka för service, vilket betyder en mycket högre kostnad. Har du otur måste urmakaren ersätta slitna eller trasiga delar vilket ger en hög kostnad som i värsta fall överstiger priset för ett helt nytt exemplar av din klocka.

Andra vanliga fel

  • Inre fjäder i urverket har blivit magnetiserad
  • Inre fjäder i urverket har fastnat
  • Ett hårt slag mot armbandsuret har stört de inre komponenterna

Automatiska och manuella klockor påverkas mest

Det är framför allt automatiska och manuella klockor som har störst risk för att gå långsamt.

Dessa kräver betydligt mer underhåll och har kortare serviceintervall än klockor med kvartsurverk. Dessa i sin tur behöver normalt bara ett batteribyte, vilket du ofta kan göra själv om du vill (men inte alltid!).

Om du planerar att köpa en automatisk eller manuell klocka är det viktigt att du förstår serviceintervallen, kostnader för service och har koll på felmarginalen för tidsåtergivningen.

Normalt att urverk är lite långsamma eller snabba

Ett riktigt bra armbandsur har en maximal feltolerans i tidsvisningen om 10 sekunder per 24 timmar.

Billigare armbandsur kan visa uppåt 20-30 sekunder långsammare eller snabbare per 24 timmar.

Det är helt normalt och exakt feltolerans beror på märke och modell av klockan.

Seiko armbandsur
Seikos automatiska klockor är kända för att gå långsamt. Foto: Crrrrraig, Unsplash

Så fixar du ett armbandsur som går långsamt

Om du har ett armbandsur som går långsammare än normalt ska du helst lämna in för service.

Vill du ändå prova att lösa problemet själv, exempelvis om det är ett relativt nytt armbandsur som inte ska lämnas in för service än, så finns ett knep att prova.

Det här gäller bara om du har en automatisk klocka som är självuppdragande vid rörelse av handleden. Tänk på att en helt ny och oanvänd automatisk klocka kan behöva några dagar för att få rätt hastighet på urverket.

Prova det här först

Ta på dig armbandsuret och svinga armen med god fart (men var försiktig!) fram och tillbaka. Upprepa rörelsen i ungefär två minuter.

Kontrollera tidsåtergivningen en tid efteråt. Känns återgivningen normal eller är det fortfarande en för snabb eller för långsam tidsvisning?

Om första knepet inte fungerar

När du lägger av dig klockan inför natten ska du göra följande:

  • Om urverket går långsamt: Lägg klockan på ett platt underlag med visarna uppåt
  • Om urverket går snabbt: Lägg klockan vertikalt med kronan nedåt
  • Om urverket går mycket snabbt: Lägg klockan verktikalt med kronan uppåt

Ta på dig armbandsuret på morgonen och säkerställ att visarna står rätt för tiden. Om det har gått några timmar och det fortfarande är fel tidvisning ska du kontakta en serviceverkstad för kontroll.

FAQ

Varför går min klocka långsamt?

Om det sitter ett batteri i klockan är det troligtvis dags att byta batteriet. Kontakta en urmakare som hjälper dig, eller kolla vilket batteri som behövs och byt själv (om du kan).
Är klockan en automatisk eller manuell modell kan det vara slitna eller trasiga delar på insidan som måste bytas. Prata med en serviceverkstad för kostnadsförslag.

Hur vet jag om mitt armbandsur har batteri?

Alla kvartsur använder ett batteri. Det står normalt på urverket om det är batteridrift, automatisk, soldriven eller manuell. Är du osäker? Kolla modellnamnet och nummer (står ofta på baksidan) och sök hos tillverkan vad som gäller för just din klocka.

Är det normalt att klockor går långsamt?

Ja, det är helt normalt. Men bara inom vissa felmarginaler. En riktigt bra klocka håller sig inom +/- 10 sekunder per 24 timmar, lite billigare inom 20-30 sekunder. Mer än så betyder att klockan kan behöva byta batteri eller lämnas in för service.

Categorized in: